Kwal ter grootte van een mens gespot voor de kust van Engeland

Een duikster had het voorrecht om een stukje met de gigantische kwal mee te zwemmen.

In de oceaan leven talloze bijzondere zeedieren. En af en toe spotten duikers ook buitengewoon eigenaardige dieren dichtbij huis. Duikster en presentatrice Lizzie Daly stuitte bijvoorbeeld voor de kust van Falmouth in Engeland op een bloemkoolkwal (Rhizostoma pulmo). En zoals de foto al laat zien was deze reus net zo groot als zij!

Bijzonder
“Wat een onvergetelijke ervaring,” zegt Daly op haar Instagram. “Ik weet dat bloemkoolkwallen heel groot kunnen worden, maar ik heb nog nooit zoiets gezien.” De kwal blijkt inderdaad wat uit zijn voegen te zijn gegroeid. Bloemkoolkwallen kunnen normaliter tot wel 90 centimeter lang worden en zo’n 35 kilo wegen. Hiermee is de kwal de grootste die in de Britse wateren – en de Noordzee – vertoeft.

Wild Ocean Week
Daly stuitte op de kwal tijdens één van haar duiken in het kader van de Wild Ocean Week die van 7 tot en met 14 juli werd gehouden. In deze week dook ze op verschillende plekken rond Groot-Brittannië in het water, in de hoop er bijzondere zeedieren aan te treffen en mensen zo bewust te maken van wat er allemaal voor moois in het water te vinden is. Met haar duiken probeert ze tevens geld in te zamelen voor de Britse Marine Conservation Society.

Uiterlijk
De bloemkoolkwal kun je tegenkomen in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Het herkennen van deze bijzondere kwal is niet heel moeilijk. Het is een grote, doorschijnende – bijna lichtblauwe – kwal met een enorme paddestoelvormige bovenkant, waar een tros van acht ‘armen’ onder hangen. De bloemkoolkwal beschikt niet over marginale tentakels. De reuzen voeden zich over het algemeen met plankton. Bloemkoolkwallen kun je vooral in de late lente in warmere kustwateren aantreffen en spoelen dan ook geregeld in mei of juni op stranden aan.

Wist je dat…

…de bloemkoolkwal het lievelingsmaaltje is van de lederschildpad: ’s werelds grootste zeeschildpad?

Aanraken
Mocht je trouwens een bloemkoolkwal tegenkomen, probeer hem dan niet aan te raken. Hoewel de steek van een bloemkoolkwal over het algemeen niet zoveel schade bij mensen aanricht, kun je hem toch beter met rust laten. Ook als je een dode bloemkoolkwal op het strand aantreft kun je hem beter niet aanraken; als ze dood zijn kunnen ze namelijk nog wel steeds steken.

De bijzondere kwallen komen zo af en toe ook een kijkje nemen in de Waddenzee. Een aantal jaren geleden werden er namelijk bloemkoolkwallen gevonden op het strand op Texel. De kwallen zijn bovendien in de nazomer en herfst langs de Nederlandse kust te spotten.

Bronmateriaal

"Jellyfish"

"Barrel Jellyfish" - Wildlife Trusts
De afbeelding bovenaan dit artikel laat Lizzie Daly zien, samen met de bloemkoolkwal. De foto is gemaakt door Dan Abbott

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd