Kustbewoner lijkt gezonder dan bewoners van het binnenland

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die aan de kust wonen over het algemeen een betere gezondheid hebben dan mensen die verder landinwaarts wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Exeter. De onderzoekers bestudeerden voor hun studie een onderzoek dat in 2001 in Engeland werd uitgevoerd. Voor dat onderzoek kregen meer dan 48 miljoen mensen diverse vragen voorgelegd. De onderzoekers richtten zich op de mensen die hun gezondheid als ‘goed’ bestempelden en keken vervolgens hoe groot de afstand tussen de woonplaats van deze mensen en de kust was. De onderzoekers hielden er hierbij natuurlijk wel rekening mee dat leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en inkomen dwars door het land sterk verschilden.

WIST U DAT…

…de aardbeving en tsunami in Chili verloren strand terugbracht?

Landinwaarts
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die dicht bij de kust wonen hun gezondheid gemiddeld beter vinden dan de mensen die verder landinwaarts wonen. De onderzoekers denken wel te kunnen verklaren hoe dat komt. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat kustgebieden mensen meer mogelijkheden bieden om te sporten: strandwandelingen maken, fietsen door de duinen, etc. Ook biedt het landschap mensen meer gelegenheid om te ontstressen. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat mensen die kustgebieden bezoeken kalmer en relaxter zijn dan wanneer ze even veel tijd uittrekken voor een bezoek aan een park of net buiten de stad gelegen gebied. “We moeten meer onderzoek doen om de redenen achter het verband dat we hier zien te achterhalen,” stelt onderzoeker Ben Wheeler.

Overheid
Als uit vervolgonderzoek wederom blijkt dat de kust de gezondheid goeddoet en ook duidelijk wordt hoe de kust dat doet, kunnen overheden daar hun voordeel mee doen. “Het kan overheden helpen om de kostbare kust zo wijs en duurzaam mogelijk in te zetten om de gezondheid van de hele populatie van Groot-Brittannië te verbeteren.” En daarvoor hoeven we mogelijk niet allemaal naar de kust te trekken. “Sommige kenmerken van de kust die de gezondheid goeddoen, zijn mogelijk over te dragen naar andere plaatsen,” stelt onderzoeker Matthew White.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het effect dat de kust op de gezondheid heeft het sterkst is in economisch achtergestelde gebieden. Bovendien wijst het onderzoek erop dat toegang tot gezonde gebieden (in dit geval: de kust) de verschillen die er bestaan tussen de gezondheid van de rijksten en armsten in de samenleving kan verkleinen.

Bronmateriaal

"New research shows that coastal populations are healthier than those inland" - The Peninsula College of Medicine and Dentistry
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jean Marconi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd