Kunstmatige intelligentie op de nieuwe iPhone

Klinkt als sciencefiction die u in uw broekzak kunt steken: kunstmatige intelligentie komt tot leven op de nieuwe iPhone en het heet Assistant.

Er zijn al zat slimme assistenten voor op telefoons. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om te begrijpen wat u zegt en uw gesproken commando om te zetten in een actie. Maar echte kunstmatige intelligentie gaat verder dan dat.

Leren
Want intelligentie draait niet alleen om dingen weten en dingen kunnen. Intelligentie draait ook om dingen leren. En dat kan Assistant, zoals de kunstmatige intelligentie op de nieuwe iPhone gaat heten.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs kunstmatige intelligentie gebouwd hebben uit DNA-moleculen?

Hoe werkt het?
Stel u bent in een vreemde stad en u wilt naar de film. U vertelt de Assistant dan dat u op zoek bent naar een goede film en dat de bioscoop zich binnen een straal van twee kilometer moet bevinden. Assistant activeert dan apps en laat deze op zoek gaan naar informatie. Zo kan Assistant vrij snel informatie aanleveren over de dichtstbijzijnde bioscoop en de films die daar draaien. Maar de Assistant komt ook met het nummer van de taxicentrale op de proppen wanneer de bioscoop net ietsje te ver weg is.

Geleerd
Tegelijkertijd houdt Assistant rekening met wat u wilt. De Assistant leert namelijk van elke opdracht die u geeft. Bent u eerder naar diverse films geweest en koos u altijd voor actie? Dan zal Assistant u niet vermoeien met romantische komedies, maar direct een actiefilm voor u zoeken.

Siri
Helemaal nieuw is kunstmatige intelligentie op de telefoon niet. Eerder hadden we de app Siri al. Ook deze reageerde op gesproken commando’s, leerde van opdrachten en dacht met u mee. Maar met Assistant is er sprake van een systeembreed spraakgestuurd besturingssysteem. Met Assistant wordt kunstmatige intelligentie bij elke gebruiker op een presenteerblaadje aangeleverd. In andere woorden: kunstmatige intelligentie is klaar voor de commerciële markt. En dat is groots, zo benadrukt Norman Winarsky, één van de oprichters van Siri in een interview met 9to5mac. “Ik zou willen stellen dat dit een gebeurtenis is die de wereld verandert. (…) We hebben het over een nieuwe technologische revolutie.”

Als we alle geruchten mogen geloven, kunnen we straks praten met onze apparaten. Niet met cryptische teksten, maar gewoon, zoals we altijd praten. Daarmee verandert de relatie tussen mens en machine mogelijk voor altijd. Apple lijkt er klaar voor. Nu wij nog.

Bronmateriaal

"Artificial Intelligence Is Coming to the iPhone, And It’s Going to Change Everything" - Mashable.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ricky Romero (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd