Kunstmatige intelligentie creëert popmuziek

Is een kunstmatige intelligentie in staat om een goed liedje te maken? Ja! Sony bewijst dit met twee door een computer gegenereerde liedjes.

Sony maakt gebruik van Flow Machines. Deze software analyseert een flinke database met muziek en leert hoe een goed liedje in elkaar steekt. Uiteraard weet het computerprogramma welke stijlen bij elkaar horen. Niemand zit immers te wachten op een mash-up van metal, boyband en jazz.

Het eerste liedje is Daddy’s Car: een vrolijk popliedje in de stijl van The Beatles. Niet het hele liedje is door een computer geproduceerd. De Franse componist Benoît Carré heeft het arrangement geschreven, de liedjes geproduceerd en de songtekst geschreven.

Hieronder een tweede liedje dat is gemaakt door kunstmatige intelligentie. Het is een bijzondere compositie in de stijl van Amerikaanse liedjesschrijvers als Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin en Cole Porter. Misschien heb je wel nooit van deze artiesten gehoord, maar ze hebben schitterende jazz-songs geschreven in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het liedje heet ‘The Ballad of Mr Shadow’.

Sony is van plan om in 2017 een volledig album met AI-muziek te lanceren. Gaat deze muziek ‘echte’ popartiesten van de troon stoten? Voorlopig waarschijnlijk niet, want kunstmatige intelligentie lijkt nog niet in staat om vernieuwende muziek te creëren. Maar wat nog niet is, kan nog komen…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd