Kunstmatige huid kan voelen

Een nieuw soort kunstmatige huid is in staat om te voelen. Hierdoor is het in de toekomst mogelijk om robots te maken die gevoelig genoeg zijn om een ei op te pakken, maar ook sterk genoeg zijn om een koekenpan vast te houden. Net zoals mensen kunnen deze toekomstige robots de hoeveelheid kracht dynamisch aanpassen aan het op te pakken object.

“Als we ooit een robot willen die de afwas doet, dan moet deze robot geen wijnglazen breken of zware pannen laten vallen”, zegt Ali Javey van de universiteit van Californië. Een robot met een gevoelige, kunstmatige huid kan wel promoveren tot keukenhulp.

Het team van Javey vond een manier om zeer kleine nanodraden te maken van een legering van silicium en germanium. Deze draden zitten in een drukgevoelig materiaal van rubber. Het materiaal is zo in staat om verschillende krachten te voelen, zoals het typen op een toetsenbord en het vasthouden van een object.

Een tweede onderzoeksteam gebruikte een andere aanpak. Het team maakte een materiaal dat zo gevoelig was, dat het in staat is om een vlinder te wegen.

De onderzoeksteams hopen dat mensen met prothetische ledematen hun ‘gevoel’ weer terugkrijgen dankzij kunstmatige huid. Maar eerst moeten wetenschappers een manier vinden om de sensoren van het systeem aan te sluiten op het menselijke zenuwstelsel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd