Kunstmatige alvleesklier komt steeds dichterbij

De eerste klinische experimenten met een mogelijke oplossing voor diabetes beginnen nog dit jaar. De kunstmatige alvleesklier komt eraan!

De kunstmatige alvleesklier maakt een einde aan insuline-injecties en het vele bloedprikken waar veel diabetespatiënten mee te maken hebben. De kunstmatige alvleesklier doet wat een gezonde alvleesklier zou moeten doen: insuline leveren en het bloedsuiker in de gaten houden. Het kunstmatige orgaan wordt hierin aangestuurd door de berekeningen van een computer. Wetenschappers die werken aan zo’n kunstmatige alvleesklier presenteerden hun laatste resultaten vorige week tijdens een bijeenkomst van de American Diabetes Association.

WIST U DAT…

Een aantal diabetespatiënten heeft één van de ontwikkelde kunstmatige alvleesklieren al uit mogen proberen. Met succes: computeralgoritmes hielpen deze mensen om hun insuline beter te regelen. Een klinisch onderzoek start nog dit jaar of anders begin volgend jaar.

In de toekomst moet het mogelijk zijn om de kunstmatige alvleesklier als een soort draagbaar apparaatje aan diabetespatiënten mee te geven. Diverse universiteiten werken eraan en het is aannemelijk dat de kunstmatige alvleesklier op korte termijn het leven van veel diabetespatiënten gaat vergemakkelijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd