Kunnen we straks makkelijker longkanker opsporen?

longkanker

Ieder jaar overlijden ruim tienduizend Nederlanders aan longkanker. Dit heeft er deels mee te maken dat longkanker vaak te laat ontdekt wordt, omdat de diagnose vastgesteld wordt aan de hand van een stukje tumorweefsel. Met een nieuwe spuugtest kan longkanker sneller gesignaleerd worden.

Morgen promoveert Jasmijn Hubers bij VUmc met een onderzoek naar een sputumtest. Volgens Hubers is het mogelijk om longkanker te detecteren door sputum (een mengsel van cellen en slijm uit de diepe luchtwegen) te analyseren. Een patiënt kan dit makkelijk ophoesten. “In het sputum van longkankerpatiënten kunnen we dankzij bepaalde stoffen (zogeheten markers) genetische afwijkingen vinden die ontstaan tijdens de ontwikkeling van longkanker”, legt Hubers uit.

40% wordt ontdekt
Met haar sputumtest kan 40% van de mensen met longkanker ontdekt worden. “Dit is nog te weinig om toe te passen, want daarvoor hebben we nog meer verschillende markers nodig”, vertelt Hubers. “Wel is het zo dat bij sommige mensen geen weefsel afgenomen kan worden, vanwege een slechte fysieke conditie of doordat de tumor aan de rand van de longen ligt. Dan is een sputumtest wel bruikbaar.”

Een belangrijke eerste stap
Het onderzoek van Hubers is een belangrijke eerste stap in de richting van een nieuwe manier om longkanker te detecteren. Nu moet een longarts nog een bronchoscopie uitvoeren, waarbij er met een kijkinstrument in de luchtwegen wordt gekeken en er ter plaatse een hapje uit de tumor wordt gehaald. Dit is zeker geen makkelijk en prettig onderzoek, maar helaas zijn er op dit moment geen andere manieren om longkanker met zekerheid vast te stellen.

Preventief
Wellicht dat de test van Hubers ooit zelfs preventief ingezet kan worden. Misschien dat de onderzochte markers in staat zijn om personen met het voorstadium van longkanker op te sporen. Hubers vermoedt dat er dan wel gewerkt moet worden met meer dan alleen een sputumtest. Zo kan de elektronische neus in combinatie met de sputumtest mogelijk interessante resultaten opleveren. Hopelijk wordt dit onderzocht in een vervolgonderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd