Ernstige hersenaandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson en de Ziekte van Creutzfeld-Jakob zijn mogelijk vrij eenvoudig te behandelen. En wel met behulp van licht. “Dit is een totaal nieuwe aanpak en wij denken dat dit een doorbraak is in de onderzoeken naar deze ziektes,” aldus één van de onderzoekers.
De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van ziekten zoals Alzheimer is de opeenstapeling van eiwitten. Wanneer die opeenstapeling verwijderd wordt, is de ziekte in principe genezen. Maar het blijkt lastig om de opeenstapeling van eiwitten te onderscheiden van de eiwitten die wel goed functioneren.
Onderzoekers van de Zweedse Chalmers Universiteit van Technologie hebben nu ontdekt dat het mogelijk is om onderscheid te maken tussen ‘goede’ en ‘foute’ eiwitten. En wel met behulp van licht, de multi-photon laser technique, om precies te zijn. Dat is te lezen in het blad Nature Photonics.
En als het mogelijk is om de eiwitten van elkaar te onderscheiden, is het dus ook mogelijk om alleen de ‘foute’ eiwitten te verwijderen, zo stellen de onderzoekers. Op dit moment worden opeenstapelingen van eiwitten nog met behulp van chemische stofjes gedetecteerd en verwijderd. Maar deze stoffen zijn giftig en dus schadelijk voor de patiënt. Deze nieuwe aanpak maakt die behandeling, net als een operatieve ingreep, overbodig. In theorie is het mogelijk om de eiwitten te verwijderen zonder dat het omringende, gezonde weefsel wordt aangetast. En wel met behulp van fotoakoestiek, een aanpak waarbij laserpulsen gebruikt worden om onderscheid te maken tussen verschillende weefsels.