Kunnen lange wortels de wereld redden?

Klimaatverandering en droogte: het zijn twee enorme problemen. Wetenschappers denken ze in één klap op te kunnen lossen: met langere wortels.

Onderzoeker Douglas Kell doet zijn plan in het blad Annals of Botany uit de doeken. Hij stelt dat planten met langere wortels ideaal zijn. Ze halen meer CO2 uit de lucht en zijn beter bestand tegen de droogte.

Meter
Gewassen met wortels van een meter zouden in vergelijking met de gewassen van nu twee keer zoveel CO2 uit de lucht halen. Maar de lange wortels stellen de planten niet alleen in staat om meer CO2 dieper op te slaan. De planten kunnen ook beter reiken naar voedingsstoffen en water. Ideaal wanneer het een tijdje niet geregend heeft. Bij overstromingen worden de planten weer minder gemakkelijk meegesleurd, omdat ze goed verankerd zitten.

Reflecteren

Nog zo’n mooie oplossing voor het veranderende klimaat: gewassen die zonlicht reflecteren.

Overstroming
Volgens Kell zijn er reeds genoeg planten met lange wortels, maar worden ze simpelweg nog niet gebruikt in de landbouw. “Zulke planten verzamelen voedingsstoffen en water over lange perioden op een heel effectieve manier en zijn zo beter bestand tegen droogte, overstromingen en andere uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt,” concludeert Kell.

Hij is zich ervan bewust dat het telen van zulke planten nog tijd gaat kosten. “Maar het lijkt een veelbelovende methode voor de duurzame landbouw.”

Bronmateriaal

"Crop breeding could 'slash CO2 levels'" - Eurekalert.org
De afbeelding hierboven is gemaakt door Ian Sane (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd