Kun jij neppe foto’s herkennen? Waarschijnlijk niet!

photoshop

Mensen zijn slecht in staat om neppe, gephotoshopte afbeeldingen te herkennen. Dit blijkt uit een Braziliaans onderzoek.

393 proefpersonen kregen 177 foto’s te zien uit een forensisch archief. Van deze 177 foto’s waren er 97 niet echt. De foto’s hieronder maakten deel uit van de set foto’s. Zoals je ziet is het vrij lastig om te herkennen welke foto’s wel en niet bewerkt zijn.

Links een echte foto, rechts een neppe foto. Een poster is digitaal verwijderd op het prikbord.
Links een echte foto, rechts een neppe foto. Een poster is digitaal verwijderd op het prikbord.
Twee bewerkte foto's. Op de eerste foto is het gemarkeerde element gedupliceerd. Op de tweede foto is een ander gezicht geplakt.
Twee bewerkte foto’s. Op de eerste foto is het gemarkeerde element gedupliceerd. Op de tweede foto is een ander gezicht geplakt.

En jij bent niet de enige. In totaal ontvingen de onderzoekers meer dan 17.000 antwoorden. Wat blijkt: mensen trokken in 58% van de gevallen aan het juiste eind. Dat is niet veel beter dan wanneer zij zouden gokken (50%). De deelnemers identificeerden slechts 46,5% van alle bewerkte foto’s. Je bent dus makkelijk voor de gek te houden.

Opvallend is dat er geen verschil is in moeilijkheidsgraad. Slecht bewerkte foto’s worden net zo vaak verkeerd ingeschat als goed bewerkte kiekjes. De wetenschappers vroegen aan de deelnemers waarom bepaalde fouten niet werden gespot. De ondervraagden antwoordden dat ze dat deel van de foto niet goed hadden bestudeerd of dat er teveel details aanwezig waren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd