Kun jij de manen van Saturnus spotten?

manen-ring

De Cassini-ruimtesonde heeft een foto gemaakt van de ringen van Saturnus. Op deze foto zijn ook twee manen te zien. Kun jij ze vinden?

De manen Prometheus (in het midden) en Pandora (rechtsboven) bevinden zich op ongeveer dezelfde afstand van Saturnus als de F-ring. Prometheus is 137.000 kilometer van de ringplaneet verwijderd en bevindt zich tussen de A-ring (122.170-136.775 kilometer) en de F-ring (140.180 kilometer). Wetenschappers noemen het gat tussen deze twee ringen de Roche-scheiding. Prometheus is langwerpig en is 136 bij 79 bij 59 kilometer groot.

De afstand tussen Pandora en Saturnus is 142.000 kilometer. Dit betekent dat het onregelmatige maantje – met een diameter van slechts 80 kilometer – net buiten de F-ring om de grote planeet draait. Vroeger dachten wetenschappers dat Prometheus en Pandora samen de F-ring in stand hielden, maar de rol van Pandora blijkt niet noemenswaardig te zijn. Pandora heeft één hele grote krater van dertig kilometer groot.

Eén keer in de zes jaar komen de manen Prometheus en Pandora akelig dicht bij elkaar in de buurt. De afstand tussen deze twee manen bedraagt dan slechts 1400 kilometer. Dat is dezelfde afstand als (hemelsbreed) van Amsterdam naar Madrid.

Bronmateriaal

"Moons In Hiding" - Cassini

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd