Kruising tussen ijsbeer en grizzlybeer gevonden

Een Canadese jager schoot in april een beer neer. Omdat de beer er nogal vreemd uitzag, hebben biologen het dier onderzocht. Wat blijkt: het beest heeft eigenschappen van een ijsbeer én van een grizzlybeer. Volgens de biologen is de beer de eerste tweede generatie hybride die in het wild is gevonden.

De beer heeft een dikke witte vacht, net zoals een ijsbeer. Toch heeft het dier een brede kop, bruine poten en bruine klauwen, net zoals een grizzlybeer.

Het dier is het resultaat van een paring tussen een vrouwelijke grizzlybeer-ijsbeer-hybride en een mannelijke grizzlybeer. De moeder van de beer is een eerste generatie hybride (het resultaat van een kruising tussen een ijsbeer en een grizzlybeer). De doodgeschoten beer is het kind van een hybride moeder en dus een tweede generatie hybride.

“Dit is de eerste keer dat we een tweede generatie grizzlybeer-ijsbeer-hybride in het wild tegenkomen”, verklaren verschillende Canadese natuurorganisaties in een persverklaring. “Daarnaast bevestigt dit dat er nog minimaal één vrouwelijke hybride (de moeder, red.) aanwezig is in het gebied.”

De eerste hybride beer werd op 2006 doodgeschoten in Canada. Het is logisch dat er steeds meer hybrides opduiken. Steeds vaker trekken grizzlyberen naar het noorden. Er zijn gebieden waar zowel grizzlyberen als ijsberen zijn gesignaleerd.

De dode ijzzlybeer (of grijsbeer) wordt op dit moment geveild. Het hoogste bod is 15.000 dollar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd