Krokodillentranen drinken? Heel gewoon in de natuur!

Zweet, tranen, urine en zelfs bloed. Wanneer er weinig mineralen in de grond aanwezig zijn, komt het voor dat dieren lichaamssappen van andere dieren drinken om zout en andere proteïnen binnen te krijgen.

Een zoektocht in Google Afbeeldingen laat veel traandrinkende bijen en vlinders zien, maar in de wetenschap is het nog een vrij nieuw onderwerp. In 2009 is er al wel onderzoek gedaan naar bijen die mensentranen drinken. Drie jaar later verscheen er een paper over traandrinkende bijen en rivierschildpadden. Nu komt ecoloog Carlos de la Rosa met een nieuwe observatie. Hij spotte hoe een dorstige vlinder (Dryas iulia) en een bij (centris sp.) het traanvocht van een kaaiman dronken. De twee gasten bleven een kwartier op de kop van de kaaiman zitten.

krokodillentraan

“Het was een prachtige gebeurtenis om van dichtbij te aanschouwen”, vertelt Carlos de la Rosa in zijn paper. Dit paper verschijnt deze maand in Frontiers in Ecology and the Environment, een uitgave van de Ecological Society of America. De la Rosa vermoedt dat het fenomeen ‘traandrinken’ veel vaker voorkomt dan wetenschappers nu denken, alleen dat het vrij lastig is om te spotten.

“Ik neem mijn camera 24/7 mee, omdat je nooit weet wat je tegenkomt als je naar je kantoor loopt of naar de eetkamer”, zegt De la Rosa. “Zo spotte ik ooit een nieuwe libel toen ik ging ontbijten. Dat kun je niet zo plannen. Houd je ogen open en wees nieuwsgierig.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd