De krokodil heeft de sterkste beet van heel het dierenrijk. Daarmee stoot hij zelfs de Tyrannosaurus rex van zijn troon.
Een paar weken geleden bleek nog uit onderzoek dat de Tyrannosaurus Rex de sterkste beet had. Uit een nieuw onderzoek lijkt de reusachtige dinosaurus van zijn troon gestoten door niemand minder dan de krokodil.
Sterkste beet
Wetenschappers van de Florida State University maten de bijtkracht en de druk van de tanden van 23 volwassen krokodillen. De krokodillen waren onder andere alligators, kaaimannen en gangesgavialen. De zoutwaterkrokodil bleek de sterkste bijter te zijn, met een kracht van 1678 kilo per 2.54 centimeter (1 inch). Ook brak het beest een record met een druk van meer dan 163.293 kilo per vierkante inch. De bijtkracht van de grootste, uitgestorven krokodil is 10.432 kilo, twee keer zo veel als de bijtkracht van de T. rex.
Evolutie
De onderzoekers kwamen er achter dat de bijtkracht een wisselwerking heeft met de grootte van het lichaam, maar weinig wisselwerking met de vorm van de tanden, de vorm van de kaak of kaakkracht. Dit resultaat suggereert dat toen krokodillen eenmaal hun toonaangevende kracht geëvolueerd hadden, verdere modificaties voornamelijk veranderingen in lichaamsgewicht en het doorbreken van tanden en kiezen waren.
Het onderzoek geeft wetenschappers beter inzicht in de relatie tussen anatomie, biomechanica, prestatievermogen en ecologie van levende en fossiele krokodillen. Op basis daarvan kunnen de geheimen van hun 85 miljoen jaar lange succes worden ontrafeld.