Krokodil kan in bomen klimmen

krokodil

Zo af en toe werd er al melding van gemaakt, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: krokodillen kunnen in bomen klimmen. Sterker nog: waarschijnlijk is het heel gewoon dat een krokodil het zo af en toe hoger op zoekt.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Herpetology Notes. Het is voor het eerst dat het klimgedrag van krokodillen centraal staat in een wetenschappelijk paper. Eerder werd in wetenschappelijke studies wel zijdelings gemeld dat krokodillen waarschijnlijk konden klimmen. Zo schreven onderzoekers in 1972 bijvoorbeeld dat jonge krokodillen ‘in bosjes en bomen kunnen klimmen en zelfs aan riet kunnen hangen zoals kameleons dat doen’. En ook mensen die in de buurt van krokodillen wonen, maken regelmatig melding van krokodillen in bomen.

Normaal
Onderzoekers suggereren al langer dat uitgestorven krokodillen waarschijnlijk in bomen konden klimmen. “Maar de klimvaardigheden van bestaande krokodillen is nog nooit heel gedetailleerd in de wetenschappelijke literatuur besproken,” zo schrijven de onderzoekers in hun paper. En daar brengen zij verandering in. In hun paper bundelden ze gepubliceerde informatie en anekdotes over klimmende krokodillen. Ook doen ze verslag van eigen observaties. Zo zagen ze vier verschillende soorten – afkomstig uit twee verschillende geslachten – krokodillen klimmen. “Deze informatie suggereert dat klimmen heel normaal is onder krokodillen en dat het meerdere functies heeft.” Soms klommen de krokodillen wel enkele meters hoog.

Jonge krokodillen zijn lichter en kunnen doorgaans hoger klimmen. Afbeelding: afkomstig uit Herpetology Notes.
Jonge krokodillen zijn lichter en kunnen doorgaans hoger klimmen. Afbeelding: afkomstig uit Herpetology Notes.

Zoek de zon
In hun paper suggereren de onderzoekers dat er twee redenen zijn waarom krokodillen in bomen klimmen. Het biedt ze de gelegenheid om in het zonnetje te gaan liggen en zo hun lichaam op temperatuur te houden. Waarschijnlijk speelt dit een belangrijke rol, aangezien met name krokodillen in dichtbeboste gebieden – waar laag bij de grond geen zonlicht komt – het hogerop zoeken. Aangezien krokodillen soms echter ook ‘s avonds en ‘s nachts in bomen klimmen, suggereren de onderzoekers dat er nog een reden is om te klimmen. Zo zou het klimmen de krokodillen in staat stellen hun leefgebied beter te observeren.

Verder wijzen de onderzoekers erop dat krokodillen niet over speciale lichamelijke kenmerken beschikken die ze specifiek in staat stellen om te klimmen. Hoe kunnen ze dan toch in een boom klimmen? De onderzoekers stellen dat het beklimmen van een steile helling en het beklimmen van een boomtak vergelijkbaar is, zolang de tak maar breed genoeg is en deze niet al te steil is.

Bronmateriaal

"Climbing behaviour in extant crocodilians" - Herpetologynotes.seh-herpetology.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit Herpetology Notes.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd