Krokodil gebruikt gereedschappen om zijn prooien te lokken

moeraskrokodil

Krokodillen zijn een stuk slimmer dan gedacht. Nieuw onderzoek toont aan dat sommige krokodillen lokmiddelen gebruiken om hun prooi naar zich toe te laten komen. Zo leggen ze bijvoorbeeld – met name in de periode waarin vogels nesten bouwen – takjes op hun snuit, waardoor de vogeltjes ze bijna letterlijk in de bek vliegen.

Onderzoekers bestudeerden de moeraskrokodil en Amerikaanse alligator en ontdekten dat beide krokodillen hun prooien – vogels – met behulp van takjes naar zich toe lokken. De krokodillen gaan in ondiep water liggen met enkele takjes op hun kop. Vogels die in het water op zoek waren naar takjes, denken dat de takjes op het water drijven, maar zodra ze de takjes aanraken, hapt de krokodil toe.

Een krokodil in India met takjes op zijn kop. Foto: Vladimir Dinets.
Een krokodil in India met takjes op zijn kop. Foto: Vladimir Dinets.
Doordacht
Het feit dat de krokodillen het lokmiddel vaker toepassen in de periode waarin vogels hun nest bouwen en dus actief op zoek zijn naar takjes, wijst erop dat het geen toeval, maar goed doordacht gedrag is. “Deze studie verandert de manier waarop we krokodillen zien,” voorspelt onderzoeker Vladimir Dinets. “Ze worden doorgaans gezien als sloom, dom en saai.” Maar steeds meer onderzoeken spreken dat beeld tegen. Zo blijken krokodillen bijvoorbeeld op geavanceerde wijze voor hun jongen te zorgen en heel gecoördineerd in groepen te jagen.

Gereedschap
En aan dat rijtje indrukwekkende vaardigheden kunnen we nu het gebruik van gereedschappen toevoegen. En dat is bijzonder. Het is voor het eerst dat onderzoekers verslag doen van een reptiel dat gereedschappen gebruikt. Ook is het voor het eerst dat ze aan kunnen tonen dat een roofdier het gebruik van lokmiddelen zorgvuldig timet door ze juist in te zetten op momenten waarop vogels naar die lokmiddelen op zoek zijn.

De ontdekkingen kunnen ons niet alleen inzicht geven in het gedrag van moderne krokodillen, maar mogelijk ook in dat van hun uitgestorven familieleden. Denk aan de dinosaurussen en vliegende reptielen.

Bronmateriaal

"Crocodiles Are Cleverer Than Previously Thought: Some Crocodiles Use Lures to Hunt Their Prey" -  University of Tennessee at Knoxville (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Garvie (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd