Kristallen maken voorwerpen onzichtbaar

Hoe is het mogelijk om een voorwerp als een geheime satelliet of een straaljager onzichtbaar te maken? Met deze vraag houden wetenschappers zich al een tijdje bezig. Op dit moment experimenteren universiteiten met metamaterialen, maar wellicht is het beter om voor een makkelijk alternatief te gaan: kristallen. Kristallen kunnen licht buigen en zo objecten verbergen.

Wetenschappers van de universiteit van Birmingham en MIT beweren dat calciet goed gebruikt kan worden om kleine objecten, zoals paperclips, schijnbaar te laten verdwijnen. Hoe? Plak twee lagen calciet aan elkaar. Zorg ervoor dat de structuren van de twee lagen tegenovergesteld aan elkaar zijn, zodat het licht afbuigt. Leg de lagen calciet op een klein voorwerp (bijv. een paperclip) en het object is aan de andere kant niet te zien.

Hoewel de technologie nog lang niet klaar is, belooft het werk van de wetenschappers veel goeds voor de toekomst. Wellicht is het ooit mogelijk om een driedimensionale onzichtbaarheidscape te maken. Wie weet is het in de toekomst mogelijk om gigantische huizen, fabrieken of voertuigen te verbergen. Daarvoor zijn overigens wel hele grote calcietkristallen nodig. Calciet kan soms wel drie tot vier meter lang worden: groot genoeg om een persoon te verbergen.

“Dit is een grote stap vooruit, want voor het eerst kunnen we objecten verbergen die groot genoeg zijn om met het blote oog te zien”, zegt Shuang Zhang van de universiteit van Birmingham.

Een video zien? Ga naar de website van BBC. Daar wordt de techniek duidelijk belicht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd