Krijgt iedere mobiele telefoon straks een eigen zendmast?

Wetenschappers van de universiteit van Belfast onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om iedere telefoon uit te rusten met een soort mobiele zendmast. Telefoons krijgen een speciale chip aan boord, waardoor ze kunnen communiceren met andere telefoons. Hierdoor ontstaat er een soort ad hoc netwerk. Ideaal voor in grote steden?

Op dit moment zijn telefoonmasten in grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, soms overbelast door het drukke dataverkeer. Te veel gebruikers maken gebruik van te weinig telefoonmasten. Als kleine sensoren in telefoons data kunnen verzenden en ontvangen, dan worden telefoonmasten in drukke gebieden minder belast.

“Dit soort ‘body-to-body’-netwerken kunnen ervoor zorgen dat er minder telefoonmasten nodig zijn, vooral in gebieden met veel gebruikers”, zegt Dr. Simon Cotton van de universiteit. “Dit is goed voor het milieu, omdat telefoonmasten veel stroom verorberen.”

WIST U DAT…

…nieuwe touchscreens in staat zijn om gebruikers icoontjes te laten ‘voelen’?

In het persbericht van de universiteit wordt met geen woord gerept over hoe deze sensoren precies werken. Dit blijft voorlopig nog even een mysterie. En het is natuurlijk de vraag hoeveel straling deze sensoren produceren.

Wat vindt u van het idee? Spreekt het u aan of bent u fel tegen? Laat het ons weten door onder dit bericht een reactie achter te laten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd