Kreunende tennisser vertraagt de tegenstander

Maria Sharapova en Rafael Nadal zijn er bekend om: hun luide kreet na elke slag die ze maken. Nu blijkt uit onderzoek dat ze er mogelijk ook zulke grootse sporters door zijn geworden. Het gekreun of gegrom leidt de tegenstander af, waardoor diens reactietijd aanzienlijk wordt vertraagd, zo concluderen onderzoekers in het blad PLoS ONE.

De onderzoekers lieten 33 studenten 384 filmpjes zien. In de filmpjes sloeg een tennisser de bal tegen de linker- of rechterkant van de camera. Sommige tennissers maakten daarbij een geluid. Anderen niet. De studenten moesten na elke slag snel aangeven of de bal de linker- of rechterkant van de camera raakte. Opvallend genoeg beïnvloedden de luidruchtige tennissers die reactie aanzienlijk.

“Wanneer tegelijkertijd met het slaan van de bal een geluid werd gemaakt, reageerden de proefpersonen aanzienlijk trager en maakten ze ook aanzienlijk meer fouten,” zo is in het onderzoek te lezen. Kreunen leidt tot inschattingsfouten die op hun beurt weer zorgen voor een verkeerde positie. Daardoor wordt het terugslaan van de bal lastiger.

“Veel mensen hebben geklaagd over het kreunen in de tenniswereld,” weet onderzoeker Scott Sinnett. “Ze vinden het afleiding en sommige professionals menen zelfs dat het vals spelen is. Het onderzoek brengt een aantal interessante vragen voort. Bijvoorbeeld: als Rafael Nadal een geluid maakt en Roger Federer niet, is dat dan eerlijk?”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd