Kreeft eet hout

 BIOLOGIE  De Squatlobster of hurkkreeft woont op de bodem van de oceaan. Veel voedsel is daar niet te vinden, dus voor kieskeurigheid is al helemaal geen plaats. Het dieet van deze dieren heeft dan ook een absurd niveau bereikt: zelfs hout staat tegenwoordig op het menu. Sterker nog: het is volgens onderzoekers hun hoofdgerecht.

Het lijkt misschien een beetje gek, maar evolutionair gezien is de kreeft werkelijk briljant. Het dier pakt het voedsel dat andere dieren laten liggen. Het hout zakt de oceaan in, komt op de bodem te liggen en behoudt tijdens die reis blijkbaar genoeg voedingswaarde om een kreeft gaande te houden.

Wetenschappers onderzochten het gedrag van de kreeft en publiceren hun resultaten in het blad Marine Biology. Ze verzamelden hout op een diepte van 920 meter. Er bleken veel dieren op of rondom de houtblokken te wonen. Ook de kreeft werd er gevonden. Net als verschillende bacteriën en microben. Het lijkt er zelfs op dat de kreeft een eigen bacterie heeft die moet helpen om het hout te verteren.

Bronmateriaal

"Squat Lobster Proved to Eat Wood" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd