Krachtverlies door kanker is omkeerbaar

Eén injectie. Dat is het enige wat nodig is om het verlies van kracht door kanker ongedaan te maken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het verlies van lichaamsgewicht en spierkracht zorgt ervoor dat patiënten verder verzwakken en de ziekte niet langer het hoofd kunnen bieden. De injectie is dan ook een uitkomst, zo blijkt uit de eerste experimenten.

Net als mensen hebben ook muizen met kanker te maken met het verlies van gewicht en kracht. De onderzoekers bestudeerden muizen met darmkanker. Zodra deze zieker werden, stopten ze met eten en verloren ze in drie weken tijd twintig procent van hun lichaamsgewicht.

Molecuul
Dat komt onder meer doordat tumoren een molecuul produceren dat spieren afbreekt. De wetenschappers gaven de muizen daarop een injectie met daarin een proteïne dat overvloedige hoeveelheden van dit molecuul opruimt.

Eten
De injectie kwam vijf of veertien dagen nadat de muizen kanker hadden gekregen. In beide gevallen begonnen de muizen weer te eten. Hun lichaamsgewicht werd binnen twee weken weer normaal. Muizen met kanker in de geslachtsklieren bleken net zo op de injectie te reageren.

Door de behandeling leefden de muizen ook veel langer. Tegen de tijd dat alle onbehandelde muizen gestorven waren, leefde zo’n 90 procent van de behandelde muizen nog. “De resultaten laten zien hoe belangrijk het voor de overlevingskans is dat de spiermassa behouden blijft,” merkt expert Kate Murphy op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd