Krachtigste deeltjesversneller ter wereld weer op gang gebracht

lhc

Na bijna twee jaar stil te hebben gelegen vanwege werkzaamheden gericht op het onderhoud en verbetering, begint de Large Hadron Collider weer wakker te worden. Begin volgend jaar moet deze de geheimen van het universum verder bloot gaan leggen.

De Large Hadron Collider werd in 2010 in gebruik genomen en was tot begin 2013 actief. In die periode verbrak de krachtigste deeltjesversneller ter wereld het ene na het andere record. Zo wist deze eind 2012 deeltjes nog met een energie van 4 tera-elektronvolt te versnellen.

Twee jaar stilte
Maar wetenschappers wilden meer. En dus werd de deeltjesversneller begin 2013 voor zo’n twee jaar stilgelegd. In die twee jaar moest de deeltjesversneller klaar worden gestoomd voor het tweede deel van zijn missie. En in dat tweede deel moet alles nog sneller en nog krachtiger. Uiteindelijk moet het ertoe leiden dat we een nog beter beeld krijgen van het ontstaan en verval van (exotische) deeltjes.

Nog meer energie
Tijdens het tweede deel van LHC’s missie moeten onder meer botsingen met een energie van 13 tera-elektronvolt worden geproduceerd. “Met dit energieniveau verlegt LHC de grenzen voor de natuurkunde en van toekomstige ontdekkingen,” vertelt Rolf Heuer namens CERN, eigenaar van de LHC. “Ik kijk ernaar uit om te zien wat de natuur voor ons in petto heeft.” De Large Hadron Collider is inmiddels alweer op gang gebracht, maar zal naar verwachting pas in maart 2015 gaan experimenteren.

De Large Hadron Collider is de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld en bevindt zich in Zwitserland, nabij Genève. De deeltjesversneller stelt onderzoekers in staat om de omstandigheden die kort (een miljardste van een seconde) na de oerknal ontstonden, na te bootsen door zeer energetische protonen of ionen met ongelofelijke snelheden (die in de buurt komen van de snelheid van het licht) met elkaar in botsing te brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd