Krachtige raketmotor voor China?

Chinese wetenschappers willen een zeer krachtige motor ontwikkelen voor de volgende generatie raketten. Momenteel kijken ingenieurs of het mogelijk is om raketmotoren met een stuwkracht van 600 ton te maken. Reizen de Chinezen in de toekomst met deze raket naar de maan?

De Chinese Lange Mars 5-raket heeft op dit moment de meest krachtige motoren met een stuwkracht van 120 ton per stuk. “Raketten met 600-ton-motoren zijn alleen handig om mensen op de maan te zetten, als zulke projecten worden goedgekeurd”, zegt Li Tongyu van het China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT).

Keer vijf
Vergeet niet dat een Chinese raket uitgerust is met vijf raketmotoren. De toekomstige zware raket heeft tijdens de lancering een stuwkracht van 600 ton keer vijf, oftewel 3.000 ton.

Krachtigste raket ooit?
Overigens is dit nog niets in vergelijking met de zwaarste raket tot nu toe: de Saturnus V raket uit het Apollo-tijdperk. Dit bakbeest had een totale stuwkracht van 33.737 kilonewton, oftewel 3.792 ton.

Wilde plannen
De mededeling dat het CALT bezig is met zwaardere motoren zegt al iets over de toekomstplannen van China: naar de maan en verder. Ook is China van plan om binnen tien jaar een start te maken met een eigen ruimtestation. Een zware raket maakt het mogelijk om zware onderdelen voor het ruimtestation boven de aardse atmosfeer te brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd