Krabbel onthult wellicht eerder baantje van Shakespeare

Wetenschappers hebben op een juridisch boek wellicht de handtekening van William Shakespeare ontdekt.

En dat brengt een aantal interessante theorieën met zich mee. Was Shakespeare voor hij doorbrak met klassiekers als Romeo en Julia en MacBeth misschien een advocaat?

Archaionomia
Onderzoekers van de universiteit van Mississippi ontdekten op het boek ‘Archaionomia‘ een onbekende handtekening. Heel duidelijk was deze niet, maar met behulp van moderne technieken brachten de onderzoekers daar verandering in. Ze fotografeerden de handtekening onder twaalf verschillende golflengtes licht. Zodra de handtekening duidelijk was geworden, moesten ze direct aan Shakespeare denken. Ze pakten er een bekende handtekening van de grote schrijver bij en legden deze op de beste foto van de handtekening op Archaionomia. En de overeenkomsten zijn treffend. “Als dit Shakespeare niet is dan is het in ieder geval een goede vervalsing, gemaakt door iemand die de handtekening van Shakespeare met eigen ogen heeft gezien,” stelt onderzoeker Gregory Heyworth.

WIST U DAT…

…er wetenschappers zijn die Shakespeare willen opgraven?

Tijd
De onderzoekers konden daarnaast met zekerheid vaststellen dat de handtekening uit de tijd van Shakespeare stamt. “We zijn niet in staat om vast te stellen dat dit William Shakespeares handtekening is,” benadrukt Heather Wolfe, curator in de bibliotheek waar Archaionomia ligt opgeslagen. “Maar we zijn wel in staat om te stellen dat het in de tijd van Shakespeare werd geschreven, door iemand die William Shakespeare heette.”

Advocaat?
“De overeenkomsten zijn fenomenaal,” stelt onderzoeker Andrew Henning. En het zet de onderzoekers aan het denken. Want hoe zou een handtekening van Shakespeare op dit boek terecht zijn gekomen? “Het suggereert dat Shakespeare in ieder geval in het bezit was van juridische teksten die hij ook actief las. Sommigen zullen zelfs stellen dat het erop wijst dat Shakespeare op een bepaalde manier betrokken was bij het Engelse rechtssysteem.”

De onderzoekers gaan de komende weken mogelijk nog meer handtekeningen van Shakespeare bestuderen. Wellicht wordt dan meer duidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd