Krab wordt kribbig van het lawaai van schepen

krab

Nieuw onderzoek wijst erop dat het lawaai van schepen ervoor zorgt dat krabben meer stress ervaren. De grootste krabben ondervinden de meeste hinder en de krabben lijken ook zeker niet aan het lawaai te kunnen wennen.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Bristol in het blad Biology Letters. Ze baseren hun conclusies op experimenten.

Experiment
De onderzoekers stelden krabben van verschillende grootte bloot aan lawaai van schepen. Sommige krabben kregen het lawaai maar één keer te horen. Anderen werden er herhaaldelijk aan blootgesteld.

Stofwisseling
Uit het onderzoek blijkt dat de stofwisseling van krabben die aan lawaai worden blootgesteld aanzienlijk sneller verloopt dan die van krabben die het lawaai niet horen. Ook bleken de grootste krabben de meeste hinder van het lawaai te ondervinden.

WIST U DAT…

…krabben zeer waarschijnlijk pijn kunnen voelen?

Stress
Een verhoogde stofwisseling wijst erop dat de krabben meer last hebben van stress. Mogelijk heeft dat gevolgen voor de groei van de krabben. En als de versnelde stofwisseling ervoor zorgt dat krabben ook meer moeten jagen om op krachten te blijven, lopen ze mogelijk vaker gevaar, omdat ze vaker aan gevaren (roofdieren) worden blootgesteld.

De onderzoeksresultaten kunnen ook wel eens implicaties hebben voor mensen die op krabben vissen. Het zou namelijk kunnen betekenen dat de kans om grote kreeften en krabben te vangen in lawaaiige gebieden kleiner is. Het verminderen van het lawaai in die gebieden, kan de opbrengst weer verhogen. Maar ook mensen die schaaldieren kweken, kunnen wellicht hun voordeel doen met dit onderzoek. Door op de kwekerij voor rust te zorgen, kan de opbrengst wellicht worden verhoogd.

Bronmateriaal

"Ship noise makes crabs get crabby" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd