Krab ontdekt nabij Antarctica die niet verhuizen kan

krab

Voor het eerst hebben onderzoekers een yeti-krab ontdekt nabij Antarctica. En zijn woonruimte is…beperkt.

De krab Kiwa tyleri leeft in de Zuidelijke Oceaan, zo stellen onderzoekers in het blad PLoS ONE. De krab behoort tot de zogenoemde yeti-krabben: krabben die leven in het warme water dat rond hydrothermale bronnen te vinden is en gekenmerkt worden door borstelharen die hun lijf bedekken.

Verhuizen kan niet
K. tyleri is de eerste yeti-krab die in de wateren van Antarctica ontdekt is. De krab leeft er in het warme water nabij hydrothermale bronnen. In zekere zin zit de krab gevangen in dit water: hij kan onmogelijk verhuizen naar bijvoorbeeld een andere hydrothermale bron. Het water tussen de hydrothermale bronnen is namelijk veel te koud voor de krabben.

“In zekere zin verbouwen de krabben hun eigen voedsel”

Larven
Alleen de vrouwelijke krabben (te zien op de foto hierboven) verlaten zo af en toe het warme water. Ze laten hun larven – die in het warme water niet kunnen overleven – los in het koudere water eromheen. Het grootste deel van hun leven brengen de krabben echter door rond een hydrothermale bron die ze niet kunnen verlaten.

Geen uitstapje
Omdat een uitstapje er voor de volwassen krabben niet inzit, zullen de krabben hun voedsel in hun beperkte woongebied moeten zien te verzamelen. Dat gaat de krabben prima af. In zekere zin verbouwen ze namelijk hun eigen voedsel: ze leven van bacteriën die in hun ‘vachtje’ groeien.

De krab zit niet alleen gevangen in zijn ‘woning’, de ‘woonruimte’ is ook nog eens beperkt. Per vierkante meter wonen wel meer dan 700 yeti-krabben. “De soort heeft zich aangepast aan zijn zeer kleine leefgebied – enkele kubieke meters groot – door in zeer grote dichtheid te leven en te bouwen op bacteriën die in hun vacht groeien,” concludeert onderzoeker Sven Thatje.

Bronmateriaal

"First species of yeti crab found in Antarctica" - PLoS ONE (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thatje et al.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd