Kraai kan voor altijd een hekel aan u hebben

Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.

Biologen observeerden kraaien en ontdekten dat de vogels hen op een bepaald moment herkenden. Een aantal onderzoekers hebben de kraaien – met een masker op – moeten ringen om te voorkomen dat hun verschijning de vogels later in het onderzoek van streek zou brengen. Op dat moment was het onduidelijk of de kraaien een mens aan het gezicht herkenden.

Om dat te onderzoeken, droeg een onderzoeker een masker van een holbewoner om enkele kraaien te vangen. Kort daarop droeg een ander datzelfde masker en benaderde de kraaien. Ze begonnen luid te roepen. Maar als de onderzoeker die de vogels in eerste instantie ving, met een ander masker op de kraaien afliep, reageerden ze niet.

De kraaien onthielden het masker van de holbewoner meer dan drie jaar. Zelfs zonder dat het masker nog een tweede keer voor ‘slechte’ doeleinden werd gebruikt. De vogels letten met name op het gezicht van de mens, andere kenmerken zoals een gekleurde armband of een hoed deed hen niet veel.

In een tweede experiment werden zes maskers gebruikt. Eén ervan werd gedragen tijdens het vangen van de kraaien. En alleen op dat masker reageerden de kraaien boos. De andere maskers werden genegeerd. Dat bewijst dat kraaien de mensen die deel uitmaken van hun leefomgeving heel goed in de gaten houden. “Wij denken misschien dat zij alleen maar met zichzelf bezig zijn,” meent onderzoeker Doug Levey. “Maar wij zijn degenen waar ze met bezig zijn. Het is aannemelijk dat ze zich ook heel erg bewust zijn van de honden en katten die zich in hun leefomgeving bevinden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd