Kraai kan prima overweg met spiegels

Nieuw bewijs dat de kraai heel slim is: het dier blijkt – net als apen – ook met spiegels te kunnen werken.

De onderzoekers zetten een experiment op met de kraai Corvus moneduloides. Ze plaatsten de vogel in een grote kooi en keken hoe het dier reageerde op een spiegel.

Wie is dat?
De kraaien hadden niet in de gaten dat ze zichzelf in de spiegel zagen. Ze dachten dat ze een andere kraai zagen en uitten dat bijvoorbeeld door hun spiegelbeeld aan te vallen. Dat is niet verwonderlijk: volgens de onderzoekers hebben dieren tijd nodig om aan het idee te wennen dat ze zichzelf kunnen zien, zo is in het blad Animal Behaviour te lezen.

Zoeken
In een tweede experiment moesten de kraaien de spiegels gebruiken om voedsel dat niet direct zichtbaar was te lokaliseren. Tot grote verbazing van de onderzoekers konden de kraaien de reflectie van voedsel in de spiegel heel snel verbinden aan een echte locatie. De onderzoekers zijn er zeker van dat de dieren op de reflectie en bijvoorbeeld niet op de geur afgingen. “De beste kraai, een vrouwtje, genaamd Obo, kon het voedsel niet vinden als de spiegel omgedraaid was,” legt onderzoeker Felipe Medina uit. “Dat laat zien dat de kraaien het probleem waarschijnlijk oplosten door enkel op visuele informatie in de spiegel af te gaan.”

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat ook olifanten, mensapen, dolfijnen, sommige papegaaien en apen in staat zijn om problemen met behulp van een spiegel op te lossen. Dat deze kraaien het ook kunnen, is heel uniek. Het betreft namelijk wilde dieren die in tegenstelling tot de dolfijnen, olifanten en apen niet al hun hele leven door mensen vermaakt en uitgedaagd worden.

Bronmateriaal

"Crows use mirrors to find food" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lucina M. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd