Kraai gebruikt ‘gereedschap’ tijdens verkenningstocht

De kraai Corvus moneduloides onderzoekt onbekende en mogelijk gevaarlijke voorwerpen met behulp van ‘gereedschap’, oftewel takjes. Dat blijkt uit onderzoek. Eerder bleek ook al dat de vogel takken gebruikt om aan voedsel te komen. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat wetenschappers kunnen aantonen dat een vogel gereedschappen voor meerdere doeleinden benut.

De onderzoekers schotelden de kraaien meerdere nieuwe objecten voor om te kijken hoe de vogels daarop zouden reageren. De objecten werden in de kooien gelegd zonder dat de vogels dat zagen, zodat ze deze niet met mensen zouden associëren.

Snavel
“We ontdekten dat sommige kraaien de objecten eerst met een gereedschap in plaats van met hun snavel aanraakten,” vertelt onderzoeker Jo Wimpenny. “De kraaien gebruikten de gereedschappen om informatie te verzamelen en meer te leren over het object dat nieuw en mogelijk gevaarlijk was.”

Intelligent
De kraai wordt als zeer intelligent beschouwd. Maar de Corvus moneduloides spant toch echt de kroon. “Buiten de mens om zijn er slechts enkele soorten die gereedschappen voor meerdere doeleinden gebruiken. Dus onze observatie zijn zo opwindend, omdat ze suggereren dat de kraai ook tot deze kleine groep behoort.” Het onderzoek wijst erop dat het brein van vogels veel complexer is dan gedacht.

Leren
Het gebruik van gereedschappen lijkt wel bij de soort ingebakken te zitten. Ouders maken veel tijd vrij om hun kroost te leren met de ‘gereedschappen’ om te gaan.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het blad Animal Cognition.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd