Kosten voedselvergiftiging VS rijzen de pan uit

Een voormalige econoom van de U.S. Food & Drug Administration (FDA) berekende hoeveel voedselvergiftiging per jaar kost voor de Amerikanen. Wat blijkt: alleen in de VS kost voedselvergiftiging jaarlijks 152 miljard dollar. Vooral in de staten Californië, Texas en New York zijn de kosten erg hoog.

Per jaar krijgen 76 miljoen Amerikanen te maken met voedselvergiftiging. Gemiddeld kost één patiënt met voedselvergiftiging 1.850 dollar. Daar zit alles in, zoals ziekenhuiskosten, maar ook kosten voor de werkgever. Jaarlijks sterven er 5.000 mensen aan voedselvergiftiging en worden er 325.000 mensen opgenomen in een ziekenhuis.

“Deze gegevens laten zien dat er snel een betere wet voor de veiligheid van voedsel moet komen”, vindt Marilu Wilson uit New Hampshire. Ze verloor haar zoon door een salmonella-infectie. “De nieuwe wetgeving helpt misschien niet mijn familie, maar kan wel de levens sparen van anderen.”

De kosten per patiënt variëren per staat. In Kentucky kost een persoon met voedselvergiftiging gemiddeld 1.731 dollar, op Hawaii 2.008 dollar. Ook in Florida kost een persoon met voedselvergiftiging veel geld: 1.984 dollar.

Interessanter zijn de kosten per inwoner. Een inwoner in Utah is per jaar gemiddeld het minst kwijt aan voedselvergiftiging: 448 dollar. Op Hawaii moet iedere inwoner gemiddeld 553 dollar betalen voor het jaarlijkse probleem van voedselvergiftiging.

De interactieve kaart is te zien op de website van Make Our Food Safe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd