Kosten olieramp: meer dan zes miljard dollar

Het olielek in de Golf van Mexico is gedicht, maar de rekening voor het Britse oliebedrijf BP blijft groeien. Op dit moment is BP de grens van zes miljard dollar gepasseerd. Het bedrijf gaf o.a. geld uit aan het schoonmaken van de kusten en het dichten van het lek. Ook betaalde BP een aanzienlijk bedrag aan de getroffen Amerikaanse staten.

Op dit moment doen 30.800 mensen er alles aan om het gat permanent te dichten en om de olie op te ruimen. Deze mensen moeten allemaal betaald worden door BP, die door de Amerikaanse overheid is aangewezen als hoofdschuldige. Dit is deels onterecht, want het Amerikaanse bedrijf Halliburton maakte de blowout preventer van het boorplatform Deep Horizon. Deze klep weigerde dienst en zorgde ervoor dat de ramp deze omvang kon krijgen. Toch hoeven Amerikaanse bedrijven als Halliburton niet te betalen.

Sinds de olieramp 87 dagen geleden begon zijn er 4,9 miljoen olievaten in de Golf van Mexico terecht gekomen. Driekwart van de vrijgekomen olie is ondertussen opgeruimd.

Op dit moment lekt er geen olie meer in de Golf van Mexico. “BP denkt dat de ‘static kill’-operatie en het storten van cement succesvol zijn geweest”, zegt het bedrijf.

Het is nog onbekend wat er met het grote oliereservoir onder de Golf van Mexico gaat gebeuren. Gaan oliebedrijven de miljoenen vaten olie oppompen of durft niemand er meer aan te komen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd