Kosmische diamanten fonkelen in het sterrenbeeld Schorpioen

diamant

Wie heeft er een gouden ring nodig, wanneer er iedere avond kosmische diamanten zichtbaar zijn aan de nachthemel? Op een nieuwe foto van de ESO-sterrenwacht op La Silla is de sterrenhoop Messier 7 te zien. Misschien een vreemde eend in de bijt, maar dat komt omdat de zogenoemde Ptolemaeuscluster nooit goed zichtbaar is in de Benelux.

Wist u dat…

…de Inca’s hun kalender afstelden op de stand van de Plejaden?

Als wij amateur-astronomen aan een bekende sterrenhoop denken, dan denken we natuurlijk aan een ander Messierobject: de Plejaden in het sterrenbeeld Stier. De Ptolameauscluster is normaal gesproken minder indrukwekkend. Met een magnitude van 3,3 is dit cluster niet zichtbaar in Nederland en België, omdat het sterrenbeeld Schorpioen niet ver boven de horizon uitkomt. Pas wanneer we richting Zuid-Frankrijk rijden, kunnen we enkele sterren van dit cluster met het blote oog zien. Maar zelfs met een aardige amateurtelescoop steekt M7 mager af bij de Plejaden.

Foto: ESO.
Foto: ESO.

Gelukkig is er de ESO-sterrenwacht op La Silla. De Wide Field Imager van de 2,2 meter telescoop van deze sterrenwacht produceert foto’s, die niet zouden misstaan aan de muren van het Rijksmuseum. De helderste sterren op de foto maken ruwweg een tiende uit van de totale populatie van Messier 7. De sterren zijn verspreid over een gebied van 25 lichtjaar en zijn ongeveer 200 miljoen jaar oud.

Over enige tijd zullen de sterren in deze sterrenhoop een verwoestende supernova-explosie ondergaan

Explosief einde
Over enige tijd zullen de sterren in deze sterrenhoop een verwoestende supernova-explosie ondergaan. Net zoals de grotere sterren van de Plejaden, trouwens. De overgebleven zwakke sterren – die op de foto nauwelijks zichtbaar zijn – blijven gelukkig wel in leven. Wel zal de sterrenhoop langzaam uit elkaar drijven, waardoor de Ptolemaeuscluster onherkenbaar zal zijn.

Video
Even inzoomen? Bekijk dan de video hieronder!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd