Kort voor uw trouwdag twijfels? Negeer ze niet!

Is het wel verstandig om met hem/haar te trouwen? Dergelijke twijfels vlak voor de huwelijksdag worden nu vaak zo van tafel geveegd met geruststellende woorden als ‘iedereen twijfelt vlak voor het huwelijk’ of ‘plankenvrees’. Onterecht, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek. Mensen zouden hun twijfels kort voor hun huwelijk bijzonder serieus moeten nemen.

Onderzoekers van de universiteit van Californië, San Diego verzamelden 232 net getrouwde stellen. Het onderzoek startte enkele maanden nadat deze mensen getrouwd waren en elke zes maanden keken de onderzoekers hoe het nu met de proefpersonen en hun huwelijk ging. Tijdens het eerste gesprek met de proefpersonen kregen zij de vraag voorgelegd of ze ooit wel eens onzeker waren of ooit wel eens getwijfeld hadden over of ze wel in het huwelijksbootje zouden moeten stappen. 47 procent van de echtgenoten gaf aan dat die twijfels er waren geweest. En ook 38 procent van de vrouwen had last gehad van die twijfels.

Resultaten
“Mensen denken dat iedereen kort voor het huwelijk twijfels heeft en dat je je er geen zorgen over hoeft te maken,” vertelt onderzoeker Justin Lavner. Maar uit zijn vervolgonderzoek bleek wel dat het toch wel een goed idee is om die twijfels serieus te nemen. Negentien procent van de vrouwen die kort voor hun huwelijk twijfelden, was vier jaar later gescheiden. Van de vrouwen die kort voor hun huwelijk geen twijfels hadden, was dat acht procent. Onder mannen was dezelfde trend te zien: van de mannen die voor hun huwelijk twijfels hadden, was veertien procent vier jaar later gescheiden. Onder de mannen die voor hun huwelijk geen twijfels hadden, was dat negen procent.

WIST U DAT…

Twijfel
De onderzoekers stellen dat twijfel de doorslaggevende factor was: twijfel leidde uiteindelijk tot de scheidingen. Zelfs wanneer ze andere factoren die van invloed kunnen zijn op de slagingskans van een huwelijk – tevredenheid over de relatie, ouders die gescheiden waren, of mensen een fijne verlovingstijd hadden gehad en of ze voor hun huwelijk al samenwoonden – bleek twijfel nog steeds de belangrijkste voorspeller te zijn van een mislukt huwelijk.

Tevreden
“We ontdekten dat twijfels veel voorkomen, maar niet onschuldig zijn,” vat Lavner het onderzoek kort samen. “Vrouwen die net getrouwd waren en voor hun huwelijk twijfels hadden over het trouwen hadden een 2,5 keer grotere kans om vier jaar later te scheiden dan vrouwen zonder twijfels. En stellen die na vier jaar nog steeds getrouwd waren, maar voor hun huwelijk wel twijfels gehad hadden, waren overduidelijk minder tevreden over hun huwelijk dan mensen zonder twijfels.”

Twijfelende echtgenote
Een twijfelende echtgenote is daarbij ietsje ernstiger dan een twijfelende echtgenoot, zo schrijven de onderzoeker in hun paper. 36 procent van de stellen had geen twijfels over het huwelijk, van deze stellen scheidde zes procent binnen vier jaar. Wanneer alleen de echtgenoot twijfelde, resulteerde een huwelijk in tien procent van de gevallen in een scheiding. Wanneer alleen de echtgenote twijfelde, sneuvelde achttien procent van de stellen. Als zowel de echtgenoot als de echtgenote twijfelde, zag het er helemaal slecht uit: in twintig procent van de gevallen resulteerde dat in een scheiding.

De onderzoekers komen op basis van hun studie met heldere aanbevelingen. “Wat dit onderzoek ons vertelt, is dat wanneer vrouwen kort voor hun huwelijk twijfels hebben, deze niet al te gemakkelijk genegeerd moeten worden. Ga er niet vanuit dat de twijfels vanzelf weggaan of dat liefde genoeg is om je zorgen te overkomen. Er is geen bewijs dat problemen in een huwelijk gewoon verdwijnen. Problemen lijken eerder te escaleren.” Maar wat moeten vrouwen (of mannen) met twijfels dan doen? “Praat erover en kijk hoe het gaat,” adviseert onderzoeker Thomas Bradbury. “Denk je dat de twijfels verdwijnen als je een hypotheek en twee kinderen hebt? Reken er maar niet op.”

Bronmateriaal

"Should I marry him?" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marco Fedele (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd