Slimme apparaten inzetten om problemen op het elektriciteitsnet te verminderen
TNO onderzocht of het gebruik van slimme apparaten overbelasting van het elektriciteitsnet in de toekomst kan voorkomen, en ja, dat lijkt het geval. De onderzoekers keken naar buurten waar tegen 2030 nog geen verzwaring van het elektriciteitsnet is doorgevoerd waardoor opstoppingen in het systeem kunnen ontstaan, ook wel ‘netcongestie‘. De zogenaamd ‘slimme’ apparaten kunnen het elektriciteitsverbruik verschuiven buiten de ochtend- en avondpiek. De huidige laagspanningsnetten die we thuis gebruiken, zijn berekend op 1,5kW per huishouden en voldoen niet aan de huidige behoefte van 5kW of meer. Dit komt vooral door meer warmtepompen en laadpunten voor elektrische auto’s. Om dit te kunnen uitvoeren is wel een communicatieprotocol nodig tussen de apparaten en het netwerk, dat is er helaas nog niet. De organisatie hoopt dat de Rijksoverheid hier de coördinatie in pakt.
Bericht bij TNO en het onderzoeksrapport (PDF)
Nadenken over human enhancement of technologie in je lichaam
Intimate Implant won de Melanie Petersprijs van het Rathenau Instituut voor een kunstproject rond ‘regeneratieve medische implantaten’. Dit zijn implantaten die in het menselijk lichaam worden geplaatst en op den duur vanzelf verdwijnen. Op de plek van de implantaten is dan, als het goed is, een stukje nieuw lichaamseigen weefsel terug gegroeid, zoals een meniscus, een hartklep of het gehemelte. De kunstobjecten zijn bedoeld om op te pakken en aan te raken. Bij het oppakken van zo’n object, krijg je een stem te horen die reflecteert op de relatie tussen mens en implantaat. Dat kan zowel techno-optimistisch of techno-pessimistisch zijn of posthumanistisch, waarin de mens en technologie een symbiotische relatie met elkaar hebben.
Bericht bij Rathenau en projectwebsite
€16 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar volgende generatie hightech
Zes projecten, uitgevoerd door onderzoekers van verschillende hogescholen en universiteiten, krijgen financiering uit het Nationaal Groeifonds om onderzoek te doen naar ‘Toekomstbestendige hightech apparatuur’. De projecten moeten de ‘huidige kracht van Nederland op het gebied van hightech apparatuur handhaven en versterken’ schrijft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Het gaat om onder andere een heel gevoelig detectiesysteem voor microbiële besmetting en een project dat gericht is op het creëren van geavanceerde sensoren om trillingsproblemen in de productie van halfgeleiders, lees: computerchips, op te lossen. Partners als ASML en andere cofinanciers betalen rond de €5 miljoen aan de zes projecten. De rest komt uit het NXTGEN Hightech-programma van het Nationaal Groeifonds.
Bericht bij NWO