Koppeling Chinese ruimtemodules is gelukt

  Feest in China, want de droom van een eigen ruimtestation is met de koppeling van twee ruimtemodules een stukje dichterbij gekomen.

  Het is voor het eerst dat Chinezen erin slagen om twee ruimtevaartuigen in de ruimte aan elkaar te koppelen. Een mijlpaal dus.

  Succes
  Enige tijd geleden werd de eerste module – Tiangong 1 – al in de ruimte gebracht. Dinsdag volgde deel twee – Shenzhou 8 – en nu kunnen de Chinezen melden dat het koppelen van de twee gelukt is. De Chinezen spreken van een ‘compleet succes’.

  WIST U DAT?

  Gelukt
  De koppeling is van groot belang voor China. Het land wil namelijk in 2020 een eigen ruimtestation hebben. Dat zal stukje voor stukje in de ruimte gebouwd gaan worden. Diverse landen hebben de technologie en kunde daarvoor in huis, maar China wilde het helemaal zelf doen. En dat is nu dus gelukt.

  Sensor
  Tijdens het eerste deel van de reis van Shenzhou 8 stuurden Chinezen de module regelmatig bij. Maar zodra Shenzhou 8 nog maar vijftig kilometer van Tiangong 1 verwijderd was, namen sensoren aan boord van Shenzhou het over.

  De twee blijven nog twaalf dagen aan elkaar vastzitten. Daarna koppelt Shenzhou 8 zich los. Vervolgens moet Shenzhou 8 zich nogmaals koppelen, zodat zeker is dat de techniek van de Chinezen werkt.

  Bronmateriaal

  "China Succeeds in First Space Docking by 2 Spaceships" - Space.com
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door een medewerker van de Chinese ruimtevaartorganisatie (via Livescience.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd