Kopje koffie is goed voor het geheugen

koffie

Of het nu een kopje koffie, een blikje energiedrank of mok thee is: cafeïne heeft veel positieve eigenschappen. Wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit voegen er weer eentje toe aan de steeds langer wordende lijst. Zo verbetert cafeïne het geheugen.

Beschermt cafeïne ons tegen Alzheimer?

Cafeïne heeft een positieve uitwerking op het langetermijngeheugen van mensen. Bepaalde herinneringen blijven beter bewaard, zelfs 24 uur na het drinken van een kopje koffie of een mok thee.

“Het is algemeen bekend dat cafeïne een positieve uitwerking heeft op cognitieve functies, maar nu blijkt dat het vooral invloed heeft op het versterken van herinneringen”, zegt professor Michael Yassa van de John Hopkins universiteit. “Herinneringen die kort na inname van cafeïne worden aangemaakt, verdwijnen minder snel.”

Experimenten
De wetenschappers voerden een experiment uit met twee groepen. De proefpersonen in de eerste groep kregen een placebo, de personen in de tweede groep een cafeïnepil. Vervolgens moesten de proefpersonen verschillende afbeeldingen onthouden. De eerste reeks afbeeldingen kregen de personen een uur na inname van de pil te zien, de tweede reeks drie uur later en de laatste serie een dag later. Uit de experimenten blijkt dat cafeïnegebruikers foto’s herkennen, die erg lijken op eerder getoonde foto’s, ook al zijn ze niet exact identiek. Dit is een lastige taak, omdat het brein makkelijker exact dezelfde foto’s herkent dan foto’s die heel veel op elkaar lijken.

Alzheimer
“De volgende stap is te achterhalen hoe cafeïne de hersenen op deze manier beïnvloedt”, vertelt Yassa. “Hiervoor zullen we de hersenscans moeten uitvoeren. Wellicht dat uiteindelijk blijkt dat cafeïne de hersenen beschermt tegen cognitief functieverlies, zoals Alzheimer.” En dat is iets wat we al eerder op Scientias.nl konden lezen.

Dus wie morgen trouwt of alle details van de geboorte van zijn kind niet wil missen: drinken maar!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd