Koperplaten werpen nieuw licht op dochters van Martin Lister

De Engelse fysicus Martin Lister stuurde in 1681 een kist met olieverf en penselen naar huis voor zijn twee dochters Susanna (11 jaar) en Anna (9 jaar). Enkele jaren later werden de dochters van Martin Lister beroemd dankzij prachtige tekeningen van de meest exotische schelpen. Een aantal beschilderde koperplaten zijn onlangs gevonden in het archief van de universiteit van Oxford.

Historici vermoeden dat Susanna en Anna Lister de eerste vrouwen waren die gebruik maakten van microscopen om wetenschappelijke tekeningen te maken. Enkele tekeningen zijn op de website van Nature.com te zien.

Historicus Anna Marie Roos van de universiteit van Oxford werkte aan een biografie van Martin Lister en vroeg zich af waar de koperplaten van de dochters waren gebleven. Het onderstaande citaat komt van het weblog van Roos:

When I was writing my biography of Lister, I assumed that the plates were lost. After all, Lister’s donation of specimens of natural history to the Ashmolean had disappeared with the vagaries of time. But then, through a friend of a friend, I was introduced to biologist Jeremy Woodley who mentioned that he had seen the plates in some “tea chests” at Oxford several decades ago. Lee Peachey at the University of Pennsylvania then confirmed that the plates still existed. But where were they? My heart thumping, I made frantic inquiries, particularly since my biography of Lister was about ready to go to press.

Anna Marie Roos schreef naar de Bodleian Library in Oxford. Dit is de oudste openbare bibliotheek van Europa. Verrassend genoeg lagen de koperplaten in het archief van de Bodleian Library. Twee dagen na het schrijven van de brief zag Anna Marie Roos de platen met haar eigen ogen.

Het is nog onbekend of de recent gevonden koperplaten binnenkort in een museum te zien zijn. Gezien de wetenschappelijke waarde is het ondenkbaar dat de koperplaten voor altijd opgeborgen blijven in het archief.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd