Koper ontdekt in de inkt van de oude Egyptenaren

Het is voor het eerst dat het element opduikt in inkt uit de oudheid.

Tot voor kort dachten onderzoekers dat de inkt waarmee mensen in de oudheid schreven voornamelijk uit koolstofdeeltjes bestond. En dat zou zeker tot de vierde of vijfde eeuw zo zijn gebleven. De verbazing was dan ook groot toen onderzoekers inkt uit het oude Egypte bestudeerden en ontdekten dat deze koper bevatte.

Egyptische soldaat
De onderzoekers bestudeerden beschreven papyrus uit de Papyrus Carlsberg Collection van de universiteit van Kopenhagen. De bestudeerde documenten waren afkomstig van twee bronnen. De eerste was de Egyptische soldaat Horus die gestationeerd was in Pathyris en brieven naar huis stuurde. De overige documenten waren afkomstig uit een bibliotheek uit het oude Egypte. Het betekent dat de bestudeerde inkt uit verschillende tijdvakken stamde en ook op verschillende plekken in Egypte gecreëerd werd.

Kleine variaties
Elke bestudeerde inkt bleek weer net ietsje anders te zijn dan de andere. En soms waren er zelfs variaties in de inkt die op één stukje papyrus was gebruikt. “Wat suggereert dat de samenstelling van de inkt zelfs als die op één plek vervaardigd werd, enorm kon verschillen,” vertelt onderzoeker Thomas Christiansen. Maar: “verschillen in de samenstelling van de koper-bevattende inkt waren niet te herleiden naar specifieke tijdvakken of geografische perioden, wat suggereert dat de oude Egyptenaren van grofweg 200 voor Christus tot 100 na Christus in heel Egypte dezelfde technologie gebruikten om inkt te produceren.”

Het onderzoek is om meerdere redenen interessant. Nu we precies weten hoe de inkt van de oude Egyptenaren in elkaar stak, weten we bijvoorbeeld ook beter welke maatregelen moeten worden genomen om de geschreven tekst tegen de tand des tijds te beschermen.

Bronmateriaal

"Ink from ancient Egyptian papyri contains copper" - Universiteit van Kopenhagen

Afbeelding bovenaan dit artikel: Universiteit van Kopenhagen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd