Koorts helpt in strijd tegen infectie

Nieuw onderzoek wijst erop dat we blij moeten zijn met koorts: het helpt ons immuunsysteem om harder te vechten.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat koorts wel eens een goede zaak kon zijn. Maar nieuw onderzoek komt met echt overtuigend bewijs en onderschrijft de theorie dat ons lichaam in sommige situaties gebaat is bij koorts.

Muizen
De onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment onder muizen. Ze maakten de beestjes ziek en zorgden er vervolgens voor dat de lichaamstemperatuur van de helft van de muizen werd verhoogd. De rest hield de eigen lichaamstemperatuur, zo beschrijft het blad Journal of Leukocyte Biology.

T-cellen
De wetenschappers ontdekten dat de muizen met een hogere lichaamstemperatuur veel meer CD8 T-cellen aanmaakten. Deze cellen vernietigen door virussen of kanker geïnfecteerde cellen.

“Koorts hebben, kan oncomfortabel zijn,” stelt onderzoeker John Wherry. “Maar dit onderzoek en andere studies laten zien dat koorts hebben deel uitmaakt van een effectieve reactie van het immuunsysteem. Wij dachten hiervoor dat de microben die ons infecteren zich niet zo goed kunnen delen als we koorts hebben, maar dit onderzoek suggereert dat het immuunsysteem tijdelijk ook beter functioneert wanneer onze lichaamstemperatuur stijgt.” Hoge koorts blijft natuurlijk gevaarlijk, maar een lichte verhoging lijkt in veel gevallen een goed teken.

Bronmateriaal

"Catch the fever: It'll help you fight off infection" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Elvis Ripley (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd