Kookt deze handige robot straks voor jou?

koken

Kun je enkel een gebakken ei klaarmaken? En heb je geen flauw idee hoe je een gast een medium-rare biefstuk voorschotelt? Je hebt geluk, want in de toekomst hoef je niet meer zelf te koken. In 2017 neemt een robot deze taken over.

Geen zin in een robot? Kies dan voor de voedselprinter.
Geen zin in een robot? Kies dan voor de voedselprinter.
De Moley-robot werkt net zo snel als een echte kok en kan ingewikkelde recepten klaarmaken. Open de app op je smartphone, klik een gerecht van één van de topkoks aan en de Moley-robot gaat aan de slag. “Wanneer je van goed eten houdt en veel wil experimenteren, of wanneer je een gerecht voor volgende generaties wil opslaan, dan is deze robot echt iets voor je”, vertelt uitvinder Mark Oleynik aan IB Times. “De robot is een platform voor onze creativiteit. De robot leert ons om betere koks te worden.”

In de video is te zien hoe de 24 gewrichten en de 20 motoren ingezet worden om een topgerecht van MasterChef-winnaar Tim Anderson na te bootsen. In 30 minuten is de schaaldierensoep klaar. De robot laat niets vallen en is zeer secuur.

Twijfels
Sommige koks zien wel wat in een iTunes Store voor gerechten, maar waarschuwen wel dat sommige gerechten te moeilijk zijn voor deze robot. “Kan deze robot nigiri sushi maken? Ik betwijfel het, want hier is veel techniek voor nodig”, zegt sushichef Wojchiech Psykala van het Kouzu restaurant.

De keuken van de toekomst

In de toekomst wordt er anders gekookt en gegeten. Wetenschappers voorspellen dat er meer met stikstof en garing wordt geëxperimenteerd. Ook eten we in de toekomst meer insecten, zoals sprinkhanen en meelwormen.

Toekomst
Kun je niet wachten? Waarschijnlijk is deze robot in 2017 te koop voor 15.000 euro. Daarvoor krijgen klanten niet alleen de robot, maar ook een spoelbak, werkblad, keukenkasten, oven en kookplaten. Voor recepten en ingrediënten moet je zelf betalen. Moley Robotics verwacht de robot de jaren erna nog beter te maken. Over tien jaar kan de robot zelfstandig synthetische handschoenen aantrekken wanneer er met rauw vlees wordt gewerkt. Ook kan de robot dan de vaatwasser in- en uitruimen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd