Koninklijke tombe van de Wari gevonden in Peru

wari-tombe

Archeologen hebben in Peru een koninklijke tombe van de Wari gevonden. De Wari heersten ruim duizend jaar geleden in een grote regio in het huidige Peru. Zij waren de laatste dominante cultuur in de Andes tot de opkomst van de Inca’s.

Een beker van albast. Ook deze beker werd gevonden door de archeologen.
Een beker van albast. Ook deze beker werd gevonden door de archeologen.
In de 1.200 jaar oude tombe troffen de archeologen de graven van drie Wari-koninginnen aan. Ook vonden zij goud, zilver en mogelijk mensenoffers, zo melden de wetenschappers aan National Geographic.

Archeoloog Milosz Giersz van de universiteit van Warschau is blij dat de tombe nog niet is ontdekt door plunderaars. Hij en zijn teamleden werkten de afgelopen maanden in het geheim aan het opgraven van de artefacten. In totaal vonden zij meer dan duizend objecten, waaronder juwelen, bronzen bijlen, gouden gereedschap, messen, zilveren schalen, geschilderd keramiek en cocabladhouders. Ook vonden zij de lichamen van zestig mensen, waarvan enkelen wellicht als menselijke offers zijn begraven.

Wist u dat…

…de Wari kannibalen waren? Zij aten – uit respect – hun overleden naasten op. Ook stonden er regelmatig vijanden op het menu.

Grote hoofdstad
Hoewel de successen van de Inca’s goed zijn gedocumenteerd door de Spaanse veroveraars, weten we nog relatief weinig over de Wari. En dat terwijl Huari – de hoofdstad van de Wari – ruim 1200 jaar geleden één van de grotere wereldsteden was. In Huari leefden 40.000 mensen. Ter vergelijking: Parijs had in het jaar 800 na Christus slechts 25.000 inwoners, in Londen leefden 10.000 mensen en Amsterdam bestond zelfs niet eens!

Foto’s
Hieronder een paar foto’s van diverse vondsten. Meer foto’s bekijken? Ga naar de website van National Geographic!

Deze gouden oorsieraden werden gedragen door een belangrijke Wari-vrouw.
Deze gouden oorsieraden werden gedragen door een belangrijke Wari-vrouw.
Een stenen kralenketting.
Een stenen kralenketting.
Een 1.200 jaar oude houten lepel.
Een 1.200 jaar oude houten lepel.

Bronmateriaal

"First Pictures: Peru’s Rare, Unlooted Royal Tomb" - National Geographic
Foto's copyright National Geographic

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd