Komt ons taaltje van oorsprong uit Turkije?

Nieuw onderzoek wijst erop dat ons taaltje net als onder meer het Duits, Spaans, Frans en Hindi afkomstig is uit Turkije. Het zou zo’n 8000 tot 9500 jaar geleden daar zijn ontstaan en geleidelijk onze kant zijn uitgekomen.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Auckland in het blad Science. Om de oorsprong van de zogenoemde Indo-Europeaanse talen te achterhalen, gebruikten zij een wel heel bijzondere aanpak. “Als je weet hoe virussen zich onderling tot elkaar verhouden, kun je hun afkomst achterhalen en uitzoeken waar ze ontstonden,” vertelt onderzoeker Quentin Atkinson. “Wij hebben deze methode gebruikt en toegepast op talen.”

Theorieën
Als het gaat over de afkomst van talen zijn er eigenlijk twee theorieën. Of de talen ontstonden in Turkije. Of ze ontstonden ietsje later in een gebied nabij de Kaspische Zee. “De twee theorieën gaan uit van twee verschillende leeftijden en locaties als het gaat om de oorsprong van de talenfamilie.”

WIST U DAT…

…archeologen onlangs een vergeten taal hebben herontdekt?

Stamboom
De onderzoekers bestudeerden in totaal 103 oude en nog bestaande talen. Ze achterhaalden waar deze gesproken werden of worden en hoe ze zich tot elkaar verhielden. Zo bouwden ze als het ware een stamboom van talen: de één komt uit de ander voort. Die stamboom leidt naar de oorsprong. “We gebruikten de leeftijd van de familie om beide theorieën te testen. Zowel de geografische als historische data wijzen er nu op dat de talen in Turkije ontstonden.

De onderzoekers hebben wel een idee hoe de talen zich uiteindelijk door onder meer Europa verspreidden. De landbouw ontstond in de Balkan en drong zo’n 5000 jaar geleden ook tot de randen van west-Europa door. De verspreiding van de taal zou gelijk opgegaan zijn met de verspreiding van de landbouw. Die theorie wordt weer onderschreven door het DNA van Europeanen: hieruit blijkt dat mensen uit Turkije een bijdrage leverden aan het DNA van de Europeanen.

Bronmateriaal

"Anatolian origin revealed in viral spread of Indo-European languages" - Auckland.ac.nz
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Leesplankje.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd