Komt er een maanbasis in deze grot op de maan?

Wetenschappers hebben een gigantische grot op de maan ontdekt. De lavatunnel is namelijk zestig kilometer lang, honderd meter breed en ligt tientallen tot honderden meters onder het maanoppervlak.

Op het oppervlak is een gat met een doorsnee van vijftig meter zichtbaar. Dit gat – met de naam Marius Hills Skylight – is al langer bekend bij astronomen. Japanse astronomen hebben radargegevens geanalyseerd van het ruimtevaartuig SELENE. SELENE ontdekte een vreemd echo-patroon bij het maangat. De onderzoekers concluderen dat de echo het bewijs is van een lange lavatunnel.

Lavatunnels
Lavatunnels ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Lava baant zich via de tunnels een weg. Terwijl de lava door de tunnels stroomt, koelt de buitenste rand lava af en vormt een soort leiding in de tunnel. Wanneer de eruptie voorbij is en de lava niet langer door de tunnel stroomt, blijft een holle tunnel over.

Voorbeeld van een stad (Philadelphia) in een lavatunnel.

Stevig
De lavatunnels op de maan zijn mogelijk bolvormig en stabiel tot een grootte van 5000 meter. “Dat zou op aarde niet kunnen, maar de zwaartekracht op de maan is veel lager en het gesteente daar hoeft niet dezelfde erosie te doorstaan,” vertelde onderzoeker David Blair in 2015. “In theorie zijn enorme lavatunnels op de maan – groot genoeg om een stad te herbergen – dus stevig.”

De ideale huisvesting
Op de maan zijn ontzettend veel kuilen en lavatunnels. “Het is de perfecte plek om een maanbasis te bouwen, omdat de sommige kuilen deels overkapt zijn en wellicht toegang bieden tot ondergrondse grotten”, vertelt Robert Wagner van de staatsuniversiteit van Arizona. “Onder een afkapping of in een grot is er geen straling en worden astronauten niet bekogeld door micrometeorieten. Daarnaast is het er mogelijk niet stoffig en verschillen de temperaturen tussen dag en nacht minder dan boven het oppervlak.”

Wie kaapt deze grot?
Misschien wordt Marius Hills Skylight wel gekraakt door Elon Musk of door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Musk is van plan om volgend decennium een maanbasis te creëren. Ook de Amerikanen willen weer snel terug naar de maan.

Bronmateriaal

"Detection of intact lava tubes at Marius Hills on the Moon by SELENE (Kaguya) Lunar Radar Sounder" - Geophysical Research Letters

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd