Komt de Arabische kamelenmelk naar Nederland?

De koeien moeten er nu wellicht nog niet aan denken, maar de kans bestaat dat zij en hun melk op lange termijn het veld moeten ruimen. Op aandringen van de Verenigde Arabische Emiraten denkt de Europese Commissie na over het importeren van kamelenmelk. Grote kans dat het doorgaat.

Een Europees panel vertrekt binnenkort naar Arabië om daar twee kamelenboerderijen te bezoeken en de melk te inspecteren. Naar verwachting zal dat de import niet in de weg staan. Dat betekent dat we wellicht volgend jaar al kamelenmelk in de schappen hebben staan. En niet alleen Europa dreigt overstag te gaan. Ook Canada, China, de Verenigde Staten en Hong Kong volgen wellicht snel.

Gezond
Betekent dat dat we binnenkort bij het ontbijt allemaal aan de kamelenmelk zitten? Misschien. De melk is zeer gezond. En zelfs mensen met een lactose-intolerantie – oftewel een allergie voor melksuiker lactose – kunnen de melk gewoon nuttigen. De kamelenmelk bevat ook nog eens veel vitamine C en smaakt hetzelfde als koeienmelk. De kamelenmelk heeft qua samenstelling veel weg van menselijke moedermelk en is daarmee een stuk gezonder dan de koeienmelk.

Weinig melk
Maar: kamelenmelk is ook een stuk duurder dan de pakken melk die we nu in de schappen aantreffen. Koeien produceren namelijk veel meer melk per dag (zo’n vijftig liter) dan de kameel (tien tot vijftien liter). Door deze relatief lage aantallen liters zijn de Verenigde Arabische Emiraten ook niet in staat om heel de wereld van kamelenmelk te voorzien. Als de Europese Commissie de melk goedkeurt, zal deze in eerste instantie alleen in gespecialiseerde gezondheidswinkels verkrijgbaar zijn.

Arabieren
De Arabieren werken op dit moment hard aan het ontwikkelen van zeer goede kamelen die uitzonderlijk veel melk geven. In de toekomst moet het dan ook mogelijk zijn om kamelenmelk op grotere schaal te importeren. En als het eenmaal zover is, dan blijft het niet bij melk, maar is ook kamelenchocolade, -kaas en -ijs mogelijk.

Op dit moment is kamelenmelk op zeer kleine schaal al in Nederland verkrijgbaar. Dit is echter kamelenmelk van eigen bodem; Nederlandse boeren hebben een aantal kamelen geïmporteerd en verkopen de melk. De import van Arabische kamelenmelk is nog taboe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd