Kometenlander Philae presenteert eerste kiekje vanaf komeet

rsz_komeet1

Philae heeft zijn eerste kiekje gemaakt vanaf het oppervlak van komeet 67P-C/G, afgeleverd. De foto bevestigt dat de lander zich op het oppervlak van de komeet bevindt. Op de foto is een stukje komeet en een been van de lander te zien.

De foto is eigenlijk een mozaïek en bestaat uit twee foto’s. De volledige panoramafoto presenteert ESA later vandaag tijdens de persconferentie die om 14.00 uur (Nederlandse tijd) begint.

komeet1

Stuiteren
Verder wijzen de laatste gegevens erop dat de lander een nogal hobbelige landing heeft gehad. Philae is niet twee, maar drie keer geland! Volgens ESA gebeurde dat om 16.33, 18.26 en 18.33 uur (Nederlandse tijd). Om iets over vijven kwam gisterenmiddag het signaal binnen dat Philae was geland. Klaarblijkelijk is de lander na het verzenden van dat signaal dus nog twee keer losgekomen van het oppervlak, om uiteindelijk toch grip op de komeet te krijgen.

Harpoenen
Eerder meldde ESA al dat de harpoenen waarmee Philae zich aan het oppervlak vast moest maken, dienst weigerden. Zodra de lander op het oppervlak arriveerde, kon deze zich niet vasthouden en stuiterde deze waarschijnlijk dus meerdere malen terug.

Overigens lijkt de lander verder prima te functioneren. Gisterenavond verloor ESA na 20.00 uur het contact met de sonde toen deze achter de horizon van de komeet zakte. Vanmorgen om één minuut over zes werd er met succes contact gelegd met de kometenlander.

Bronmateriaal

"Welcome to a comet" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd