Kometenjager WISE ontdekt zijn eerste komeet in zijn tweede leven

komeet

Ruimtesonde WISE heeft een nieuwe komeet ontdekt. En dat is een klein beetje een primeur. Het is namelijk de eerste komeet die WISE sinds deze door NASA uit zijn 2,5 jaar durende winterslaap werd gehaald, ontdekt heeft.

De komeet heeft de naam C/2014 C4 gekregen. WISE ontdekte de komeet half februari. Op dat moment was deze 230 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. “Dit is een gekke komeet,” vertelt onderzoeker Amy Mainzer. “De komeet beweegt zich in een retrograde baan, dat betekent dat deze in tegenovergestelde richting ten opzichte van de aarde en de andere planeten om de zon beweegt.”

WIST U DAT…

…WISE in zijn eerste leven al 21 kometen ontdekte?

Hoewel de baan van de komeet nog niet helemaal duidelijk is, lijkt het erop dat deze van ver komt. Waarschijnlijk komt deze ergens uit het gebied van de buitenplaneten (planeten voorbij de planetoïdengordel).

De ontdekking van de komeet is extra bijzonder, omdat het de eerste komeet is die WISE tijdens zijn tweede leven ontdekt. WISE werd in 2009 gelanceerd om in februari 2011 op non-actief te worden gezet. 31 maanden zweefde de sonde daarop slapend door de ruimte. In augustus 2013 maakte NASA bekend WISE toch weer te gaan gebruiken en wel om planetoïden en kometen die (gevaarlijk) dicht bij de aarde in de buurt kwamen op te sporen. Onlangs ontdekte WISE al de eerste planetoïde van zijn tweede leven. En daar kan nu dus de eerste komeet aan worden toegevoegd.

Bronmateriaal

"NEOWISE Spies Its First Comet" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd