Komende week zijn tientallen vallende sterren per uur te zien

De Perseïden zijn er weer!

Het is augustus en dat betekent dat we de Perseïden weer mogen verwelkomen. De meteorenzwerm piekt volgende week maandag. Naar verwachting zijn er dan – bij goed weer – tientallen vallende sterren per uur te zien. Maar in aanloop naar die piek zijn de komende avonden al veel vallende sterren te bewonderen. Een goede reden om de blik eens naar boven te wenden!

Komeet
We hebben de Perseïden – volgens sommigen de beste meteorenzwerm van het jaar – te danken aan komeet 109P/Swift-Tuttle. De komeet draait in 133 jaar tijd rond de zon heen en brengt daarbij ook een bezoek aan het binnenste deel van het zonnestelsel (de laatste keer was in 1992). Terwijl de komeet zich door de ruimte haast, laat deze een hoop stof achter. En in augustus beweegt de aarde door dat stof heen. De interactie tussen het stof en moleculen in de aardse atmosfeer resulteert in het vrijkomen van energie. En die energie zien wij in de vorm van lichtstreepjes, ook wel – een tikkie misleidend – ‘vallende sterren’ genoemd.

Vuurballen
Dit jaar zijn tijdens de piek van de Perseïden – op maandag 13 augustus – tot wel 85 meteoren per uur te zien, aldus Hemel.waarnemen.com. Het is onder meer te danken aan het feit dat de maan dit jaar – in tegenstelling tot vorig jaar – niet stoort. Naast kleine lichtstreepjes trakteren de Perseïden ons ook regelmatig op vuurballen. Deze ontstaan doordat grotere brokstukken van de komeet de interactie aangaan met onze atmosfeer.

Wie de komende weken vallende sterren wil kijken, doet er goed aan een plek zonder al te veel lichtvervuiling op te zoeken en de blik op sterrenbeeld Perseus te richten. Dit is namelijk de radiant van de Perseïden: het punt aan de hemel waar de meteoren vandaan lijken te komen. Vergeet niet om je warm aan te kleden en..geniet!

Bronmateriaal

"Perseids" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: OpenClipart-Vectors / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd