De jaarlijks terugkerende meteorenzwerm Perseïden dient zich weer aan, waardoor er bij een heldere nachthemel wel 65 meteoren per uur te zien zijn.
De meeste meteoren zijn komende nacht te zien. De meteorenzwerm Perseïden bereikt namelijk zijn piek. Bij helder weer kun je dan normaliter gedurende de hele nacht tientallen meteoren per uur zien. Maar dit jaar valt de meteorenzwerm samen met een volle maan. Het maanlicht stoort behoorlijk, waardoor veel minder – alleen de helderste – meteoren zichtbaar zijn. Gelukkig staat de maan niet de gehele nacht aan de hemel; rond 4.00 uur gaat deze onder. Dat is dan ook hét moment om een blik op de nachthemel te werpen. Volgens Marc van der Sluys van Hemel.waarnemen.com kun je dan – uitgaande van helder weer – nog zo’n 65 meteoren per uur spotten. Het is echter allemaal van korte duur; rond 5.45 uur gaat het namelijk al schemeren en om 6.21 uur komt de zon op.
Nog de hele week te zien
Mocht je het komende nacht niet op kunnen brengen om rond 4.00 uur op te staan, kun je ook in de nachten erna nog een poging doen. Hoewel de Perseïden komende nacht pieken, zijn er de komende anderhalve week nog meteoren van deze meteorenzwerm te spotten. De aantallen nemen naarmate de tijd vordert wel sterk af.
Met het blote oog
De vrij heldere meteoren zijn – bij goed weer – prima met het blote oog te zien. Wel is het aan te raden om een plekje op te zoeken met weinig lichtvervuiling. Vergeet ook niet om je warm aan te kleden. En richt je blik op het sterrenbeeld Perseus. Het lijkt namelijk alsof de meteoren hier vandaan komen (vandaar dat de meteorenzwerm ook naar dit sterrenbeeld is vernoemd). Het sterrenbeeld staat bij ons ’s nachts hoog boven de noordoostelijke horizon.
Wie goed oplet, kan zo dus tientallen lichtflitsjes per uur zien. Die lichtflitsjes worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. De meteoren hebben echter niets met sterren te maken. De lichtflitsjes ontstaan doordat kleine gruisdeeltjes de atmosfeer binnendringen en de lucht vóór zich comprimeren en aan het gloeien brengen. Dat zien wij vanaf het aardoppervlak vervolgens als een flitsje. Dat deze meteorenzwerm elk jaar in augustus acte de présence geeft, komt doordat onze planeet dan door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. Deze komeet heeft behoorlijk wat gruis achtergelaten en jaarlijks belandt een deel daarvan in de aardatmosfeer.