Komende maandag totale maansverduistering te zien

maansverduistering

Vroeg uit de veren komende maandag! Dan is namelijk – bij helder weer – ook vanuit Nederland een totale maansverduistering te zien.

De maansverduistering begint om 2.10 uur. In de uren die volgen is te zien hoe een steeds grotere ‘hap’ uit de maan wordt genomen en de maan uiteindelijk gedurende een uur lang helemaal verduisterd is. De verduistering komt rond 7.24 uur tot een einde.

Bloedmaan
De maansverduistering ontstaat doordat de maan door de schaduw van de aarde beweegt en zonlicht niet direct het oppervlak van de maan kan bereiken (zie het filmpje hieronder). Toch is de maan in de tijd dat het zonlicht niet direct op het maanoppervlak valt – komende maandag tussen 4.11 en 5.24 uur – niet helemaal donker. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert, wordt afgebogen in de atmosfeer van onze planeet en valt nog steeds op de maan. Het resultaat: de maan krijgt een rode gloed. Om die reden wordt de maan op dat moment ook wel aangeduid als ‘bloedmaan’.

Ietsje later opstaan?
De maansverduistering is – bij helder weer – in heel Nederland te zien. Wie geen zin heeft om rond twee uur ‘s nachts op te staan, kan er ook voor kiezen alleen de tweede helft van de verduistering (dus na 5.24 uur) te kijken. Dan gebeurt namelijk hetzelfde als tijdens de eerste helft, maar dan in omgekeerde volgorde. De ‘hap’ die uit de maan lijkt te worden genomen, wordt dan kleiner in plaats van groter.

Is zelfs 5.24 uur nog te vroeg naar je zin? Dan kun je natuurlijk ook de volgende totale maansverduistering afwachten. Maansverduisteringen vinden vrij regelmatig plaats. De volgende die ook vanuit Nederland te bewonderen is, vindt plaats op 27 juli 2018.

Bronmateriaal

"Totale maansverduistering in vroege ochtend 28 september" - Astronomie.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rasbak (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd