Komend weekend ‘supermaan’ te zien

Dit weekend oogt de maan groter en helderder dan normaal. De afstand tussen de aarde en de maan is op 5 en 6 mei slechts 356.955 kilometer. Normaal gesproken schommelt de afstand tussen beide objecten tussen de 363.345 en 405.500 kilometer.

De maan draait iedere 28 dagen om de aarde. De baan van de maan is geen mooie cirkel, maar een ovaal. Hierdoor bevindt de maan zich soms dichter bij onze planeet dan op andere momenten. Als de maan en de aarde dicht bij elkaar staan, dan staat de maan in het perigeum (of perifocus). Is de afstand tussen de hemellichamen zo groot mogelijk, dan staat de maan in het apogeum (of apofocus). Komend weekend is sprake van een super-perigeum.

Doordat de afstand de komende dagen opvallend klein is, lijkt de maan groter dan andere volle manen in 2012. Daarnaast is de volle maan in mei 2012 16% helderder dan andere volle manen dit jaar. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, enkele sterrenwachten en media spreken over een toename in helderheid van 30%, maar dit is niet correct, laat wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar van Astronieuws.nl weten. “Alleen als je de twee uitersten vergelijkt – dus perigeum-maan ten opzichte van apogeum-maan – dan krijg je die getallen”, vertelt Koppeschaar aan Scientias.nl. “Op Astronet.nl staat een uitgebreide berekening.”

Door de kleine afstand is het zeer interessant om komend weekend de maan te observeren met een verrekijker of telescoop. Er zijn meer details zichtbaar dan normaal. Wel raden wij van Scientias.nl een maanfilter aan, i.v.m. de hoge helderheid van het maanoppervlak.

De supermaan van komend weekend is niet uniek. In maart 2011 genoten we ook van een supermaan, alleen was toen de afstand tussen de aarde en de maan nog kleiner: slechts 356.577 kilometer. Toch is het zeker aan te raden om komend weekend een blik te werpen op onze natuurlijke satelliet, want pas in 2016 zal er weer sprake zijn van een supermaan.

Bronmateriaal

Sterrengids 2012 Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd